Op 9 en 10 juni 2023 heeft de studententoneelgroep van de opleiding Klassieke Talen van de Universiteit Leiden driemaal Euripides’ Hecuba ten tonele gebracht.
Euripides’ Hecuba:
Tien jaar werd er tevergeefs om Troje gevochten – maar door een slimme list met een groot houten paard konden de Grieken de stad in één nacht innemen. De Trojanen die in die nacht niet bij de gevechten omkwamen, werden tot slaaf gemaakt en op de Griekse schepen meegevoerd naar de kust van Thracië. De meeste verhalen over de Trojaanse oorlog eindigen hier, of ze gaan verder over het lot van de winnaars, Odysseus en Agamemnon bijvoorbeeld. Maar wat gebeurde er met de slachtoffers? In zijn Hecuba vertelt de Griekse toneelschrijver Euripides ons welk lot Hecuba, de oude koningin van Troje, te wachten stond. Ooit was zij een gelukkige moeder, maar ze heeft moeten aanzien hoe al haar zonen en dochters sneuvelden in de laatste dagen van de strijd om de stad – op drie kinderen na: haar dochters Cassandra en Polyxena en haar zoon Polydorus zijn nog in leven. Maar voor hoe lang nog? De schim van Achilles eist dat Polyxena wordt geofferd op zijn grafheuvel, en van Polydorus, die veilig zou moeten logeren bij koning Polymestor, is al heel lang niets meer vernomen…
De studenten van de opleidingen Griekse en Latijnse taal en cultuur en Classics and Ancient Civilizations spelen en zingen onder leiding van Christoph Pieper de meest tragische aller tragedies. De Hecuba is een tragedie over universele thema’s als rouw en verdriet. Een tragedie die de verschrikkingen van oorlog behandelt en de aandacht vestigt op de mensen die er minder goed vanaf komen. Een tragedie die vraagtekens zet bij de begrippen ‘goed’ en ‘kwaad’ – want zelfs in de onredelijkste Griek schuilt misschien nog een sprankje medelijden.